Cosy Corners Japans Borduren

Tijdens de Handwerkbeurs in Zwolle organiseert Cosy Corners een tentoonstelling over ‘Japans Borduren’.

Het traditionele Japanse borduurwerk heeft een meer dan duizendjarige geschiedenis. Het kwam in de zesde eeuw vanuit China via Korea met het Boeddhisme mee naar Japan. In eerste instantie werd het borduurwerk alleen gebruikt in de Boeddhistische tempels. Pas in de Heian periode (794-1185) begon men het borduurwerk te gebruiken op de kleding van de rijke Japanners. Kimono en obi werden rijkelijk versierd met borduurwerk. Om hun persoonlijke status uit te dragen werd het voor de dames van het hof een gebruik om meerdere lagen kleding in diverse, speciaal op elkaar afgestemde kleuren te dragen. Het borduurwerk werd hier op aangepast.

Geschikte ontwerpen, motieven en kleuren werden en worden gekozen naar aanleiding van de status en de leeftijd van de draagster, het seizoen en traditionele thema’s, legendes en de Japanse literatuur. Omdat Japan zo lang geïsoleerd is geweest heeft het borduurwerk zijn eigen ontwikkeling doorgemaakt. Naast het kleurgebruik en de motieven zijn een aantal gebruikte technieken dan ook typisch voor het Japanse borduurwerk.

Het traditionele Japanse borduren wordt gedaan met de fijnste kwaliteit zijden garens en metaaldraden, voornamelijk op een zijden stof. De stof wordt op een frame gespannen dat er nog net zo uit ziet als duizend jaar geleden. De stof wordt strak gespannen waardoor er spanning op de zijden garens kan worden gehouden, wat dan weer resulteert in een hoge glans. De zijden garens zijn filamentgarens (haspelzijde). Ze kunnen zo gebruikt worden of tijdens het borduren verwerkt worden tot getwiste draden in verschillende diktes en met verschillende sterktes van twist. De metaaldraden zijn gemaakt van Japans goud en zilver, gedraaid om een zijden kern, in meerdere diktes en kunnen op verschillende manieren verwerkt worden. De dunnere metaaldraden kunnen in een naald en als borduurdraad worden gebruikt, de dikkere worden met een dunne zijden draad op de stof vastgenaaid (gecouched).

Lange tijd was het niet mogelijk om deze techniek buiten Japan te leren, maar tegenwoordig zorgen Kurenai Kai in Japan en het Japanese Embroidery Centre in Atlanta, Amerika, er voor dat deze techniek over de hele wereld aangeleerd kan worden en sinds een aantal jaren ook in Nederland. Onder begeleiding van de JEC gediplomeerde Beate Pietzsch uit Duitsland kan men meerdere keren per jaar een meerdaagse workshop volgen.

Naar aanleiding van de tentoonstelling tijdens de Handwerkbeurs in Zwolle in februari 2019, is er bij Cosy Corners in Beerta een twee-daagse kennismakingscursus in maart 2019.

Voor meer informatie over Japans borduren en de diverse workshops kunt u contact opnemen met Jessica de Boer van Cosy Corners (jessica@cosycorners.nl)

Foto: Een ontwerp van het JEC en het is geborduurd door Jessica de Boer van Cosy Corners, foto door Janet Vermist.

Locatie: Plein 5