Marie Suarez

Marie Suarez

Marie Suarez is een Belgische Textielkunstenares. Over Marie:

‘Als klein meisje was ik al bezig met borduren, naaien en haken. Ik heb gelukkige kinderjaren gehad met liefhebbende ouders. Ik ben geboren in Spanje en toen ik vier jaar was zijn we verhuisd naar België. Van jongs af aan was ik bezig met handwerken, ik maakte bijvoorbeeld tekeningen op stukken stof van mijn moeder en borduurde deze met naaigaren.

Op school kregen we in die tijd nog les in verschillende handwerktechnieken zoals kruissteek, naaien etc. Ik heb daar altijd van gehouden. In mijn jeugd maakte ik altijd spullen voor mijzelf: ik maakte mijn eigen kleren en breide mijn eigen truien. Voor vriendinnen deed ik wel eens wat naaiwerk om wat geld te verdienen. Ik volgende de verpleegstersopleiding en ben gediplomeerd diensthoofd gespecialiseerd in oncologie. Ik heb 15 jaar gewerkt als verpleegster. Ook in die tijd, rond de geboorte van mijn kinderen, borduurde ik veel; kleertjes en lakens bijvoorbeeld.

Ik begon te borduren voor luxueuze winkels in Brussel. Ik werkte nog als verpleegster, maar borduurde ook voor kleermakers en de adel. Ik begon bestellingen te krijgen van winkels en maakte veel initialen, kronen, blazoenen etc. Ik borduurde ook initialen op overhemden. Ik kreeg steeds meer werk en ik begon erover na te denken om van mijn hobby mijn beroep te maken. Nadat ik gestopt ben met mijn werk als verpleegster begon ik met het geven van borduurlessen en kant maken. Ik vindt dit fantastisch om te doen, het is echt een passie voor me. Mijn leerlingen wilden graag voorbeelden dus die ontwierp ik. Ik begon ook met het maken van borduurkits en deze werden goed verkocht.

In 2006 stond ik met mijn modellen in Parijs op het festival “L’aiguille en Fête” en daar heb ik het publiek leren kennen. Sinds dien ga ik elk jaar terug naar Parijs om mijn werken te laten zien. In 2009 schreef ik mijn eerste boek. Inmiddels zijn dat er al 26, op het gebied van borduurwerk en patchwork. Ook breng ik een “mook” (mix tussen een boek en een magazine) uit getiteld “Les Broderies de Marie et Cie” met daarin de werken van ontwerpsters uit verschillende landen, op het gebied van borduren. Ik kies de ontwerpsters op basis van hun techniek en de uitstraling van hun werk. De gepresenteerde werken moeten afwisselend zijn, zodat elke borduurder iets vindt wat ze graag wil maken.

Mijn laatste boeken zijn didactische van aard. “La Broderie c’est tout simple” is een encyclopedie en “J’apprends la Broderie avec Marie” is een boek voor kinderen die willen leren borduren. Inmiddels wordt ik uitgenodigd in verschillende landen (Nederland, Frankrijk, Spanje, Brasilië, Mexico) om workshops te geven en dat is heel erg leuk. Momenteel werk ik aan mijn nieuwste boek over Punchneedle, dit boek komt in de herfst uit.

Ik geniet van mijn werk, het geeft me iedere dag meer plezier en passie’, aldus Marie Suarez.

Tijdens de beurs in Gent geeft Marie workshops en er is een grote tentoonstelling met quilts en borduurwerken:
Workshop – Traditioneel borduren
Workshop – Yoyo quilten
Workshop – Punch Needle
Tentoonstelling