• Handwerkbeurs Zwolle

  Handwerkbeurs Zwolle

  15 t/m 18 februari 2018
 • Handwerkbeurs Zwolle

  Handwerkbeurs Zwolle

  15 t/m 18 februari 2018
 • Handwerkbeurs Zwolle

  Handwerkbeurs Zwolle

  15 t/m 18 februari 2018
 • Handwerkbeurs Zwolle

  Handwerkbeurs Zwolle

  15 t/m 18 februari 2018
Loading...

Expositie Chinese geborduurde kinderschoentjes en -laarsjes door Berthi Smith

Op de Handwerkbeurs Zwolle zal ik fraaie Chinese geborduurde kinderschoentjes en -laarsjes laten zien. Het zijn originele oude schoentjes en laarsjes. De geborduurde motieven bevatten veel symboliek en dat is een van de onderwerpen die ik behandel in een zes pagina’s tellend artikel dat ik voor Handwerkwerken zonder Grenzen heb geschreven. Er is ook een mooi motief van een kinderlaarsje op patroon gezet zodat je meteen aan de slag kunt met borduren. Dit alles is te vinden in nummer 199 van Handwerken zonder Grenzen dat op 26 januari 2017 verschijnt. Het is de eerste keer dat de schoentjes en laarsjes worden tentoongesteld. Het is een unieke kans om ze van dichtbij te bewonderen en deze gelegenheid zal zich niet snel weer voordoen. Behalve de schoentjes en laarsjes laat ik ook kleurrijke geborduurde kindermutsjes zien.

Elk kind is bijzonder voor de ouders. De normen, waarden en bijbehorende tradities met betrekking tot de opvoeding verschillen echter per cultuur. De meeste mensen weten dat in China de voorkeur uitging naar zonen. Deze zorgden voor de voortzetting van de familielijn en een zoon bleef in de familie als hij trouwde, terwijl een dochter werd uitgehuwelijkt en dan  niet meer bij haar familie hoorde. De meeste gebruiken en rituelen bij de ontwikkeling van het kind werden daarom vaak alleen toegepast bij de jongens. Boze geesten lagen vaak op de loer om een kind iets aan te doen zodat de ouders hun kinderen niet onbeschermd de wereld in wilden sturen. Kleding, schoeisel en mutsjes van een kind werden vaak voorzien van geborduurde afbeeldingen van bloemen, fruit, dieren en insecten om het kwaad te weren en een goede toekomst te waarborgen. Soms werden aan het borduurwerk belletjes toegevoegd waarvan het geluid de boze geesten op afstand zou houden. Niet alleen de motieven die men koos voor het borduurwerk waren belangrijk, maar ook de kleur van de zijde. Het ging tenslotte om de toekomst van het kind en daar had men veel voor over.

Tijdens de beursdagen zal overigens ook mijn boek ‘Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam’ te koop zijn voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Locatie: Diezehal (stand 216)